Hou ook nu je medewerkers geestelijk gezond

Verzekeraar Interpolis schreef op 12 januari op haar site dat veel Mkb’ers vrezen voor langdurige uitval van personeel de komende maanden. Het verzuim onder de medewerkers zou volgens de ondervraagde ondernemers veranderd zijn na de uitbraak van COVID-19, met als voornaamste redenen voor uitval kortdurend verzuim door stress, privéproblemen of conflicten. Voor de komende maanden vrezen ze vooral een toename van langdurig ziekteverzuim.

Begrijpelijk. Voor de meeste mensen duurt de tunnel waar we nu al een maand of 10 in rijden wel heel erg lang, en het lijkt er vaak op dat het licht aan het einde ervan nog wel even op zich laat wachten. Daar kun je je behoorlijk ongemakkelijk van gaan voelen – en dan druk ik me voorzichtig uit. Tel daarbij op dat mensen thuis werken en voor het onderwijs van hun kinderen zorgen, steeds dezelfde vier muren zien, bang zijn om zelf besmet te raken met COVID-19 en tot overmaat van ramp ook nog geen uitlaatklep hebben in de vorm van een feestje om naartoe te gaan of een avondje ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid in een bioscoop of club…

Ondernemers zitten uiteraard niet stil als het gaat om de geestelijke gezondheid van hun medewerkers. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de betrokkenheid van medewerkers en wordt waardering steeds meer uitgesproken. Dat zijn dingen die zeer positief bijdragen aan de beleving en de tevredenheid van medewerkers. Een goede ontwikkeling dus!

Toch mag uitval door psychische problemen niet worden onderschat. Interpolis schrijft dat het gemiddelde aantal dagen dat iemand uitvalt door psychische klachten wordt geschat op 132 dagen, terwijl dit in werkelijkheid 290 dagen zijn. Dat is niet niks. Dat wil je graag voorkomen. Niet alleen omdat je wilt dat mensen voor je blijven werken, maar natuurlijk vooral omdat je om je medewerkers geeft. Je wilt dat ze gezond en gelukkig zijn, ook in deze moeilijke tijd.

Gelukkig kun je het uitvallen van je medewerkers door psychische problemen, zoals stress, ook voor zijn. Bijvoorbeeld door ze de mogelijkheid te geven te praten met een hulpverlener zoals een toegepast psycholoog of een coach. En hoera! Daar kan ik je bij helpen.

Vrees jij als ondernemer voor langdurige uitval van je personeel door stress of andere psychische problemen? Neem dan even contact met mij op. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kijken we eerst of we een goede match zijn. Tijdens dat gesprek geef ik je gelijk waardevolle tips cadeau waarmee je binnen jouw organisatie onmiddellijk aan de slag kunt. Je kunt dus sowieso snel en doelgericht werken aan de geestelijke gesteldheid van jouw medewerkers. Zodat zij gelukkig blijven en jij ze niet hoeft te missen!

Telefoon: 06 27 29 51 15
E-mail: info@jackles.com

Kijk voor specifieke hulp op het gebied van COVID-19 op https://jackles.com/covid-19/

Door Jackles

Verderkijker. Auteur. Coach. Bassist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *