Vertrouw nou maar op je intuïtie!

Gistermorgen was ik (online) bij een inspirerende bijeenkomst van de Compassieclub van psycholoog, trainer en mijn vriendin Elisabeth van Heiningen. In die bijeenkomsten hebben we het over aardig zijn voor jezelf en zacht zijn voor je eigen gevoelens. Ja, ja, vind daar maar wat van, met je kritische verstand (je noemt het waarschijnlijk meestal ‘gezond verstand’).

Juist daarover ging het dus ook: over kritisch verstand. Want dat zit iedereen nog wel eens in de weg. Ja, ook jou! Het gebeurt jou ook wel eens: dat je vanuit je gevoel iets wilt doen, en dat je gezonde kritische verstand zegt: nou, dat lijkt me geen goed idee, we doen wat anders.

Abstract? Oké, een voorbeeld. Een tijdje geleden was ik met de auto op weg naar huis vanaf mijn zus en zwager. Dat is maar een stukje van acht kilometer, dus gewoonlijk ben ik er binnen een kwartier. Ergens halverwege kreeg ik ineens de ingeving een kleine omweg te maken: niet via de weg die ik altijd rijd, maar over de snelweg. Waarop mijn kritische verstand onmiddellijk zei: ja, nee dus, we wilden toch snel naar huis? En dus sloeg ik niet rechtsaf naar de snelweg, maar reed ik rechtdoor. Een paar minuten later stond ik stil. Er was een ongeval gebeurd, echt nog maar net, en de weg was afgesloten door de politie. Ik kon geen kant op. Als ik vertrouwen had gehad in mijn ingeving was ik misschien een stukje omgereden, maar dan was ik wel in één keer doorgereden naar huis. Maar daar stond ik dan, op nog geen vijf minuten afstand van mijn voordeur. De opstopping duurde bijna een uur.

Hoe vaak gebeurt het niet dat we niet vertrouwen op ons gevoel, op onze intuïtie? Terwijl dat juist hetgeen is waar we altijd vertrouwen in kunnen hebben. Het is er niet voor niks. Maar we redeneren het meestal weg met ons zogenaamde gezonde verstand. Afijn, daardoor stond ik dus deze keer een uur in de file.

Vorige week reed ik naar mijn beste vriend toe, die iets voorbij Eindhoven woont. Ik zat nog op de A58 toen mijn intuïtie tegen me zei: “Rij straks maar over de N2 in plaats van over de A2.” Voor mensen die niet bekend zijn met de snelwegen rond Eindhoven: de A2 is gewoon snelweg, op de parallel aan de A2 lopende N2 mag je maximaal 80 kilometer per uur. Gewoonlijk zou je, met je gezond verstand, dus kiezen voor de A2, want dat is sneller. Maar goed, ik besloot dus te vertrouwen op mijn ingeving. En terecht. Want de A2 aan de westzijde van Eindhoven stond dus muurvast na een pas gebeurd ongeval.

Nee, natuurlijk gebeurt dit me niet alleen in verkeerssituaties. Maar deze voorbeelden illustreren wel hartstikke duidelijk wat ik wil zeggen: heb vertrouwen in jezelf en wat je gevoel je ingeeft. Luister naar jezelf. Ook al probeert je ‘gezond’ verstand je iets anders te vertellen.

(Wil je een keer sparren over hoe je meer zou kunnen vertrouwen op je intuïtie? Bel me! Kost je niks. 06 27 29 51 15. Of stuur een mailtje: hallo@jackles.com)

(Ben je benieuwd naar de Compassieclub? Kom erbij! Meer informatie vind je op https://www.compassieclub.nl/.)

Door Jackles

Verderkijker. Auteur. Coach. Bassist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *